dillerDİL DEĞİŞTİRİN
  • Türkçe
  • English

HABERLER

Aydınlatma sektörü son dönemde hızla gelişmektedir. İlk üretilen inkandesan lambalardan sonra civa buharlı, floresan, metal halide, sodyum buharlı lambalar üretilmiştir.

Aydınlatmanın Gelişimi

Aydınlatma sektörü son dönemde hızla gelişmektedir. İlk üretilen inkandesan lambalardan sonra civa buharlı, floresan, metal halide, sodyum buharlı lambalar üretilmiştir. Son dönem de ise LED lambalar hızla yaygınlaşmaktadır. LED (ışık yayan diyot) teknolojisi 1999 yılından sonra hızla gelişmiştir ve gelişmeye devam etmektedir. 2000K-6500K’e farklı renk sıcaklıkları, ömürleri, verimleri ile hızla gelişmekte olan LED’ler metal halide, yüksek basınçlı sodyum buharlı, flüoresan lambalar gibi mevcut ışık kaynaklarına rakip olmuşlarıdır. LED’ler konusunda PHILIPS, OSRAM, CREE, LG, SAMSUNG gibi birçok büyük firma ciddi yatırımlar yapmıştır. Dış aydınlatmada ise kullanılıp kullanılmaması konusunda araştırmalar, denemeler yapılmaktadır ve her geçen gün kullanım miktarı artmaktadır. Ülkemizde de birçok yerli LED armatür üretici bulunmaktadır.

 

McKinsey’in raporuna göre LED’in 2016 yılında %45 olan genel aydınlatmadaki kullanım payının 2020 yılında %70 seviyelerine yükseleceği öngörülmektedir.  LED’e dönüşüm projelerinin katkısıyla, 2020 yılında dünya çapında aydınlatma pazar hacminin 125 milyar €’ya ulaşacağı, Türk aydınlatma Sektörünün ise 2-2,5 milyar € civarında bir üretim büyüklüğünü yakalayacağı tahmin edilmektedir.